Den næste positive tanke

”Jeg elsker og værdsætter mig selv, præcis som jeg er”

Du står foran spejlet. Gentager sætningen om og om igen, dag efter dag. Autopilot. ”De siger det hjælper. Jeg skal bare elske mig selv, så bliver alt godt” Du ser dig selv i spejlet, dunken på maven, deller på ryggen, hængerøv, cellulitis, (Lad os bare kalde det appelsinhud… det bliver sg ikke kønnere af et fancy navn), strækmærker som absolut ikke giver dig følelsen af en tiger. Lange trætte bryster.

”Jeg elsker og værdsætter mig selv, præcis som jeg er”

Mens du for dit indre blik stikker to fingre i halsen. “Hvem fanden kan elsker en krop der ser sådan ud? Hvem fanden kan nogensinde elsker mig, når jeg ser sådan ud? Jeg kan jo ikke en gang holde ud at se på mig selv? Hader, hader, hader. Jeg hader min krop.”

Kan du genkende det?

Jeg kan faktisk rigtig godt forstå de tanker. Jeg kan rigtig godt forstå de følelser, og jeg tror ikke på at ved at gentage­­ ”Jeg elsker og værdsætter mig selv, præcis som jeg er” om og om igen, ændre på det. Jeg har selv gjort det i mange år… ”Hvis bare jeg siger det nok… Så begynder jeg at tro på det” og hvis ikke jeg begynder at tro på det, så er det nok fordi JEG ikke har gjort det længe nok eller gjort det forkert.

NEJ, du har intet forkert gjort… Absolut intet.

Der er 2 ting, vi skal have en snak om i dag.
For det første:

Springet fra det du siger, til det du føler, har bare været for stort…

Jeg hader min krop- Jeg elsker min krop.

Afstanden er alt for lang. Du siger en ting, og føler noget helt andet. Du skal have de to punkter tættere på hinanden. Du skal finde den næste positive tanke om dig selv, som også føles sand.

Så hvad er den næste oprigtige positive tanke du kan sige om dig selv, som du rent faktisk også mener?

Jeg har flotte tænder
Jeg har pæne knæ.
Jeg har pæne øjne.
Jeg har flot hår.
Jeg har en pæn navle.
Jeg har flotte negle.

Tag et stykke papir. Skriv overskriften ”Min krop” 

Stil dig selv spørgsmålet
”Hvad er min næste positive tanke jeg kan sige helt oprigtigt om min krop?”
og så skriver du 5,8 eller 10 positive tanker om din krop.

En positiv tanke af gange.

Øvelsen er ganske enkel, og virker fantastisk… Men kun hvis du bruger den ?

Vær tro mod dig selv. Vær ærlig mod dig selv, lad være med at stå foran spejlet og lyv, når du ligeså godt kan sige sandheden. Den kærlige sandhed. Den du kan mærke og tro på. Den som bygger dig op, i stedet for at nedbryde dig.

Den anden ting…

Når vi nu står der foran spejlet, med alle vores ”talenter” og det kun er tanken om 7 års ulykke og en omgang besværlig støvsugning som afholder os fra at smadre det forbistret spejl, som jo så ærligt viser os den sandfærdige, hensynsløse sandhed om vores krop. ”Jeg hader dig” ”Jeg væmmes når jeg ser på dig” ”Du er tyk, du er fed, du er ikke værd at elske” Stop stop stop… Du er sikkert allerede i gang med at lave en lang liste, eller gentage alt det du plejer at tænke foran spejlet. Men stop lige en gang. Ingen er nogensinde blevet kønnere eller lykkeligere af at blive hadet. Fair nok du ikke ligefrem elsker din krop sådan som den lige står der i spejlet, men kunne du i det mindste have lidt medfølelse med den?

Helt nøgtern så er den jo kun et resultat af dine handlinger. Og her er jeg ikke ude i at placere skyld, for der kan være mange grunde til at omstændigheder er som de er, og skyld er fuldstændig uinteressant i denne sammenhæng. Det er jo ikke en retssal vi står i. Det er bare hjemme i vores eget soveværelse og vores eget sind. Din krop er resultatet af dine handlinger, som du af årsager du kun selv kender, har været nødt til tage. Men ansvaret er dit. Skræmmende?  Måske… Men det fede ved at ansvaret er dit, er at du har magten. Du har magten. Du tager magten hjem. Ved at give alle andre skylden, finde alverdens undskyldninger for det gik som det gik, så giver du andre magten over dit liv. Det er ik fedt. Så hjem med den. Du har ansvaret for dine handlinger… Totalt fedt, for så kan du ændre dem.

Du står der foran spejlet. Ser dunken, hængerøven, appelsinhuden… Kunne du så måske finde en form for medfølelse frem ? Møde dit spejlbillede med en lille smule empati. Din krop gør det faktisk rigtig godt. Den arbejder på højtryk med at får dig godt igennem livet, med de omstændigheder du giver den. Den arbejder med de redskaber du har givet den. Den knokler røven ud af bukserne, for at holde dig i live…. Og så hader du den? Skælder og smælder. Hver eneste dag… Ofte starter du sikkert dagen med, lige at sige ”Hold kæft hvor er du grim!!”

Har du nogensinde oplevet at det har bidraget med noget positivt til din dag? Er din krop på mirakuløs vis blevet smuk? Hvorfor forsætte med noget som ikke virker?

Du kan  ikke hade dig selv, hele vejen igennem fx et vægtskab, og så tro at du på magisk vis vågner op, elsker dig selv og er lykkelig, den dag vægten viser de rigtige tal. Der sker simpelthen bare ikke. Du er nødt til at finde de sider af dig selv, som du kan værdsætte og anerkende præcis som de er lige nu.

”Hvis du gør som du altid har gjort, får du det resultat du altid har fået”

Gør noget andet. Ansvaret er dit.

Stop med at voksenmobbe dig selv foran spejlet. Find bare en lille smule medfølelse, en lille smule forståelse frem. Din krop vil dig rigtig gerne.

Hvad er den næste mest medfølende tanke du kan tænke om din krop?

Hvis din krop tilhørte din bedste veninde, ville du så sige ”Føj, hvor er du grim?” Nej vel… Stop med at voksenmobbe dig selv, (Ret sikker på der faktisk er en lov imod det ?) og start med at behandle dig selv, med ømhed og empati.

Når du så står der foran spejlet, og kan mærke forståelsen for at den ser ud som den gør, så kan du jo sige til den ”I dag, lover jeg dig at jeg vil gøre 1 ting, som jeg ved du vil elske. Jeg lover dig, at i dag vil jeg træffe 1 valg som får dig i den retning, jeg gerne vil have” Start der… så kan du jo altid sige 2,3,4,5… Du kan give dig selv en challenge. Den næste uge, vil jeg tage et valg mere hver dag, som er positivt, selvkærligt og som er et skridt i den rigtige retning. Hver aften, skiver du dine valg ned, og det er fantastisk virkningsfuldt at skrive det ned, så undlad ikke den del.


1: ”Hvad er min næste positive tanke jeg kan sige helt oprigtigt om min krop?”
2: Vis medfølelse, og træf nogle valg som bidrager positivt til dit liv.

Ansvaret er dit. Nyd det. Udnyt det.

”At blive voksen er at lære, at summen af ens voksne liv består i en række personlige valg og beslutninger, og at erkende valgmulighederne er lig med frihed. At vove at påtage sig ansvaret for smerten i friheden, som et livsvilkår.

Mit liv og den tid, der udgør mit liv, er mit problem. Det er op til mig og mig alene at beslutte, hvordan jeg vil bruge min tid – og konsekvenserne af det valg, er mig ansvar”

Lene Gammelgaard (Sej dansk kvinde der har besteget  Mount Everest)

Hvis du fandt dette indlæg inspirerende, så skriv meget gerne en kommentar nedenunder, eller send mig en mail på kontakt@kreakaas.dk.

Jeg vil elske at høre fra dig.

Jeg ønsker dig alt det bedste.
Ha’ en fortsat skønherlig dag

Læs mere om mig og min krop her…

Læs mit indlæg om Energi ind og ud af huset her

4 kommentarer


 1. // Svar

  Det er så rigtigt, at vi er mere kritiske end tilfredse med vores udseende, vi skal prøve at være mere positive, det gir, færre rynker, og større glæde ved det nære vi har omkring os, tak for det meget fine indlæg, rigtig gode ideer, til at komme videre på.


  1. // Svar

   Tusind tak for din søde hilsen, mor <3


 2. // Svar

  Hej… jeg vil umiddelbar have, at du hedder Pernille. Er det korrekt? Nå, pyt… vil bare fortælle dig, at du er god til at skrive og at du rammer spot on ? Du har ret i, at vi er bedre til at tale pænt om alle andre end os selv. Jeg har længe øvet mig i at være sødere ved mig selv = et bedre selvværd og tilfredshed med sig selv. Gode øvelser du nævner ? En anden ting jeg lærte fornyeligt er TAKNEMMELIGHED. Jeg er selv god til at glæde mig over en masse ting. Sygdom giver et godt perspektiv i tilværelsen. Jeg glæder mig over en smuk solnedgang, gratis glæder osv. Men jeg har aldrig tænkt på at være taknemmelig for det… det giver også et bedre velvære ? PS. Der er t i fortsat ? Tak for dig ?


  1. // Svar

   Hej Lena
   Tusind tak for din hilsen <3
   Du har helt ret... Jeg hedder Pernille 😉
   Kender vi hinanden ? 😀
   Taknemmelighed er fantastisk. Jeg har en dagbog, hvor jeg
   skriver omkring 5 ting ned jeg er taknemmelig for, eller værdsætter.
   Det er en fantastisk både at afslutte dagen på <3
   Jeg er glad for at høre, at du synes det er spot on, og det er brugbart 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *