Jeg er ikke syg

Jeg er ikke syg, mit normale er bare anderledes end andres.

Jeg har gået og rumsteret med nogle tanker et stykke tid. Igennem tilfældigheder og samtaler med spændende mennesker har jeg fået vendt og drejet det, til noget jeg vil prøve at sætte lidt ord på.

Jeg har psoriasis gigt og fibromyalgi, det har jeg haft de sidste 25 år. Jeg er, hvad man vil betegne som syg, endda kronisk syg og det vil jeg være resten af mit liv. Derfor kan jeg ligeså godt prøve at få vendt og drejet mine tanker, så de gavner mig i stedet for at nedbryde mig.

”Fordi jeg er syg” er altid blevet sagt om og om igen i forskellige situationer, for at undskylde eller forklarer hvorfor jeg gør som jeg gør, overfor andre. Jeg har igennem flere år været rigtig træt af det. Rigtig træt af den mærkat, det stempel og den stigmatisering der følger med.

Jeg kan ikke huske i hvilket program jeg hørte det, men det var om en mand som enten havde fået en hjerneblødning eller blodprop og hvis liv selvfølgeligt var fuldstændig ændret. Man hører konen fortælle om det, og hun fortæller hvordan, alt det han ikke kunne hele tiden blev undskyldt med, at det var fordi han var syg. Hun blev til sidst så træt af det, og tog den beslutning, at nej, han er ikke syg.
“Det her var bare vores nye normale”

Med det sammen tænkte jeg, ja selvfølgelig.

Det var den brik jeg manglede. De ord jeg havde søgt efter.

Det er her mit nye normale.

Sådan som jeg har det nu, skal jeg have det resten af mit liv.
Så er det, for mig ikke længere en sygdom, så er det en tilstand.
Det er bare sådan det er.
“Det er det, du har at arbejde med. Få det til at virke”

Jeg er egentlig ikke særlig glad for at tale om mine sygdomme. I min hverdag, er det ikke noget jeg nævner. ”Åh, nu er jeg nødt til at hvile mig, fordi jeg er syg” ”Det og det kan jeg ikke, fordi jeg er syg”

Jeg sover til middag hver dag. Det skal jeg, for at kunne være mor og menneske resten af dagen. Men jeg tænker ikke ”åh hvor er det synd for mig, at jeg bliver nødt til at gå ind og sove, fordi jeg er syg” Jeg går bare ind og sover. Jeg nyder, at jeg har muligheden og glæder mig til at give min krop den pause. For mig er det helt normalt at gå i seng og sove en time midt på dagen. For mig er det helt normalt, at jeg ikke skifter sengetøj og støvsuger samme dag. For mig er det helt normalt, at hvis jeg har været til noget i weekend, så skal jeg ikke have nogle aftaler før torsdag osv osv.

Det er der ikke noget mærkeligt i. Det er helt normalt, for mig.

”Jamen, det er fordi du er syg, Pernille”

Nej, når jeg har influenza, så er jeg syg.

Dette er bare de normale hensyn jeg tager til mig selv.

Det er en kæmpe lettelse ikke at have ”fordi jeg er syg” kørende i baghovedet hele tiden. Det er en drænede tanke. Den giver intet. Den tager kun. Har jeg brug for det… Nej absolut ikke, og hvorfor så blive ved med at holde fast i noget, som ikke gavner. Men det er rigtig svært at ændre tankemønstre. Fordi det jo også var blevet en del af det ”normale”. Men det kan lade sig gøre, og for hver gang jeg tænker

”Dette er mit normal”

Så bliver tanken stærkere og stærkere.
Det vi øver os på, bliver vi bedre til.

Og jeg øver mig hver dag. Så sent som i fredag, var jeg til en helt ny form for træning jeg ikke havde prøvet før, og selvfølgelig kunne jeg ikke være med på lige fod, med alle andre. Mens jeg stod der og bøvlede med en øvelse, var jeg lige ved at sige ”Jamen, det er fordi jeg er syg” Men tænkte ”fandme nej, ik om jeg vil stå der i et træningslokale, med mennesker jeg aldrig har mødt og så hive ”Det er fordi jeg er syg” kortet. Not gonna happen. De andre bøvlede jo også med nogle af øvelserne. Så jeg gjorde dem bare jo bare i mit eget tempo, de gentagelser jeg kunne osv. Faktisk roste træneren os for at lytte efter vores krop, og fx træde ud af øvelsen før tid osv hvis der var for hårdt. Så jeg trænede ikke anderledes og var ikke anderledes end de andre. Det er en virkelig rar og givende følelse. Det kan jeg bruge til noget.

Dette er min normale tilstand.

Sådan her vil resten af mit liv være.

Ergo er det normalt for mig.

Hvis du fandt dette indlæg inspirerende, så skriv meget gerne en kommentar nedenunder, eller send mig en mail på kontakt@kreakaas.dk.

Jeg vil elske at høre fra dig.

Jeg ønsker dig alt det bedste.
Ha’ en fortsat helt normal skønherlig dag

Læs mere her: “Mig og min krop”

Find “Energi ind og ud af huset” her

16 kommentarer


 1. // Svar

  Det er bare så rigtig ord <3 Og hvor er det svært at få sine omgivelser til at forstå, hvor svært det faktisk er at leve "i den tilstand" vi gør. <3


  1. // Svar

   Når mine omgivelser ikke forstå det, så tænker jeg “Nej, hvordan skulle de dog kunne det, når jeg ikke en gang selv kan” Det er jo også fuldstændigt nyt for dem <3


 2. // Svar

  Tak fordi du fik sat ord på, så jeg ved hvordan jeg skal tale til mig selv fremover❤️


  1. // Svar

   Tusind tak for din hilsen, Maria <3 Dejligt du fandt lidt inspiration, det er jeg rigtig glad for <3


 3. // Svar

  Hej Pernille. Jeg nærmest faldt over dine ord og tænkte, ja det er sådan jeg har det. Jeg var og er ved at kaste op over at sige: det er fordi jeg er syg eller sygdommene forhindrer mig i at…..Så jeg vil meget gerne følge dig i din livsanskuelse og prøve at overføre noget til mig og mit liv. Tusind tak for at dele ud af dine tanker. Kærlig hilsen Tamarisha


  1. // Svar

   Hej Tamarisha
   Tusind tak for din søde hilsen. Det varmer virkelig at høre du finder det inspirerende.
   Jeg kan slet ikke lade være med at dele, mine tanker 😉


 4. // Svar

  Helt enig i din tankegang og lever selv på samme måde. Jeg fornægter ikke, at jeg har kroniske sygdomme som fib og gigt og at de har ændret mit liv markant, MEN det er så bare sådan jeg er nu. Humor, selvironi og en positiv indstilling kan gøre en verden til forskel. Keep up the spirit?


  1. // Svar

   Det gør nemlig en verden til forskel 😀


 5. // Svar

  Så fine betragtninger om livet med kroniske sygdomme. Jeg har selv en ryg fyldt med metal skruer og stænger og fibromyalgi, så di beskrivelse er rammende.


  1. // Svar

   Tak for din hilsen, Cecilie <3
   Ja, så har du også din helt egen normal 😀


 6. // Svar

  Der noget ved dig som ikke findes ret mange steder. Det betager mig….


 7. // Svar

  Yes, sådan?? – vi skal alle finde vores egen indre sandhed – og jeg elsker allerede din indre sandhed: Dette er mit normal ♥️
  – den vil jeg tage til mig og stoppe med at slås med mig selv ♥️
  Tak for dig, du skønne ?♥️✨


  1. // Svar

   Ja, lige præcis… Vi skal stoppe med at slås <3


 8. // Svar

  Pernille vi har kun mødtes 1 gang, men mange gange endnu i form af og have samme nørdede hobby, nemlig naturen?
  Min fornemmelse er fandme at du er en stærk kvinde og det syntes jeg også jeg fornemmer,når vi har snakket og skrevet lidt sammen.
  Din energi på livet en inspirerende, fortsæt med det for fanden ??


  1. // Svar

   Tusind tak, Danny <3 Det var virkelig sødt af dig 😀
   Den styrke jeg ikke har fysisk, har jeg nok psykisk 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *